YinofYang
4 years ago10,000+ Views
Futuristic Croft Residence by James Stockwell Architect
"Sydney-based James Stockwell Architect has designed this very futuristic-looking home called the “Croft” along the South Coast of Victoria, Australia. The clients specifically requested for a ‘full outlook to and shelter from the coastal vistas in all directions and to be part of the landscape.’ They wanted an unobtrusive and unembellished “best practice” home of how to blend in and live together with a magnificent natural environment." Description from James Stockwell Architect: "The design looks at the core idea of shelter in an exposed environment, and that shelter may contain all the necessary activities of domestic life in an uncompromised way but that the activities are enhanced by participating in the whole and each yields to the other to a much greater extent. It is shielding, robust and embracing. It sets out primarily to achieve the expectations of the owners. It reinforces the language of the rural context of corrugated iron and purposefulness. More broadly, its ambitions are to illustrate the suitability of low embodied energy local materials in contemporary architecture and that architecture be able to tell a story of place and vernacular of local craftsmanship and materials. The small material pallet of grey metal and concrete blends with the muted shale geology. The protective exterior is warmed internally by compressed sand thermal mass walls as a fragment of distant sand dunes. The interior structure and joinery is of Vic ash timber and wet areas in bluestone, all Victorian supplied (low food miles). The design process adopts the 1950s modernist philosophy of ‘plastic integrity’ as well as the concept of architecture as a field of energies and flows. The form of the house distorts mathematical and structural curves to achieve the interior purpose. The adopted geometry and composition of three sine curves means details are achievable with 2 dimensional radii. Both concave and convex roof surfaces are 2 dimensional planes and constructed from conventional battens and rafters and corrugated metal. Softwood scissor trusses were erected in 2 days on ‘in plan’ arch ring beams of laminated timber braced by the remnant buttresses. Laminated timber beams most aptly suited the formation of the sine curve form of the building courtyard shape, the natural curve of material ductility." [via waveavenue.com]
4 comments
wow, it's fantastic!
4 years ago·Reply
very odd...
4 years ago·Reply
wow! i've wanted to live cool house like that
4 years ago·Reply
spacing, be more likely describe this residence. Cool too ie. surrounded by no building, a wilderness
4 years ago·Reply
8
4
6