djnizard
1+ Views

Ada orang berasa sangat stress menjalani program penurunan berat badan

WEIGHT LOSS IS NOT EVERYTHING. MOST IMPORTANT,ENJOY THE PROCESS.

Ada orang berasa sangat stress menjalani program penurunan berat badan,sementara ada yang lain menjalani proses dengan tenang dan positif.salimah slim
.
Ini disebabkan oleh satu perbezaan; APA YANG KITA FOKUSKAN.
.
Sebagai contoh, bayangkan kita menaiki kereta api dari Seremban ke Kelantan. Sekiranya kita asyik memikirkan tempat yang dituju,kita akan rasa masa berjalan dengan sangat lambat,bosan,stress dan letih. Tetapi jika kita fokus kepada suasana dan pemandangan diluar yang cantik, otak kita akan berasa lebih tenang,enjoy dan gembira. Kita tidak akan sedar masa berlalu dengan pantas dan kita semakin hampir dgn destinasi.salimah slim
.
Begitu juga proses turun berat.Jika kita terlalu fokus pada penurunan berat badan, otak kita akan tertumpu pada jumlah berat semata-mata. Ini akan menyebabkan kita mudah tertekan. Jika stress menguasai diri,kesannya kita akn lebih sukar menurunkan berat badan.
.
Namun jika kita fokus kepada proses yang sedang kita lalui,kita akan menikmati kehidupan sihat dan cergas dengan lebih positif,optimis dan gembira. Otak akan lebih tertumpu kepada perubahan2 lain dalam kehidupan kita,dan badan kita akan menjadi lebih positif. Semakin positif minda kita,semakin mudah utk menurunkan berat badan.
.
Cuba fokus kepada aktiviti harian yang sihat,pemakanan2 sihat,resepi2 sihat dan sedap,berkerja dalam suasana cerdas dan bertenaga,emosi yang lebih terkawal dan sihat,hubungan sesama teman yg lebih baik dan positif,dan bermacam lagi yang boleh kita fokuskan.
.
EMOSI KITA BERGANTUNG KEPADA APA YANG KITA FOKUSKAN. FOKUS KEPADA PERKARA YANG MENYERONOKAN,PERJALANAN TURUN BERAT BADAN AKAN LEBIH ENJOY DAN GEMBIRA.
djnizard
0 Likes
0 Shares
Comment
Suggested
Recent