beleggendrijker

Alles wat je over contract for difference moet weten

Mede dankzij hoge hefbomen die flink kunnen oplopen is trading in contract for difference erg geliefd onder veel beleggers. Ben jij benieuwd naar cfd’s? Lees dan dit artikel aandachtig. In dit artikel duiken we namelijk verder in op een aantal zeer belangrijke aspecten en onderdelen binnen cfd handel. Denk bijvoorbeeld aan de veel gehoorde vraag of je je complete vermogen kunt verliezen en of je zelfs in de schulden kunt komen, maar ook over de nieuwe regels binnen het cfd traden. Uiteindelijk behandelen we ook het hanteren van een stoploss, een goede manier om groot verlies zoveel mogelijk in te perken.

Contract for difference

Kort gezegd houdt contract for difference in dat je kunt speculeren op prijsverschillen van onderliggende goederen. Je kan zowel ingaan op stijgende koersen als dalende prijzen en dat biedt voor cfd traders volop mogelijkheden. Een cfd kun je nemen op tal van goederen, zoals op aardolie, gas, goud, zilver, koper, cryptovaluta en forex. Iedere categorie heeft een eigen hefboom waarmee je met een minimale inleg toch aanzienlijk veel kunt bereiken. Vanwege die hefboom kunnen winsten nog groter worden. Keerzijde is echter dat het met verlies net zo snel kan gaan. Ben jij voornemens om de beginnen met handelen in contract for difference? Dan adviseren we om je goed te verdiepen in de theorie.


Regelgeving

Om beleggen en investeren in cfd’s voor investeerders veiliger te maken zijn er sinds 2018 nieuwe regels gemaakt door diverse partijen in Europa. Zo zijn onder meer de leverages (hefbomen) afgenomen, waardoor risico op te grote verlies kleiner is gemaakt. Tevens is er een andere regel aangemaakt, namelijk de afspraak dat je niet meer vermogen kunt verliezen dan je op je account hebt staan.

Kun je verlies maken?

Op de veel gehoorde vraag ‘kun je met cfd trading meer verliezen dan je inleg?’ kan dankzij nieuwe afspraken geantwoord worden dat een hoger verlies niet meer het geval is. Voordat de nieuwe regels kwamen kon het wel zo zijn dat je met een verkeerde investering nog meer vermogen moest betalen dan je in eerste instantie had ingelegd. Door de nieuwe regels en de wens tot meer duidelijkheid kan dit gelukkig niet meer. Zodra er een negatief saldo verschijnt op je rekening wordt je positie gesloten en kun je niet meer verlies maken dan dat.

Verlies beperken

Eenmaal gestart als cfd trader loop je vast tegen vragen aan van hoe je het beste moet traden traden en verlies kunt tegengaan. Zeker als je net begonnen bent kan het even zoeken zijn en dan is het fijn om te weten dat er een weg is om verliezen enorm te beperken. Maak gebruik van een stoploss als je voorkomen wil dat je meer van je geld kwijtspeelt dan je voor ogen had. Door middel van een stoploss geef je precies aan tot waar je verlies wil nemen. Zodra je stoploss op 5% ingesteld staat wordt je cfd (contract for difference) gesloten en daarmee voorkom je dat je verlies groter uit gaat pakken. Een stoploss wordt aangeraden aan beginnende cfd traders omdat die soms veel meer geld kwijt spelen dan hun bedoeling is. Maar ook ervaren beleggers gebruiken de stoploss functie nog vaak.

Oefenen

Om je goed voor te bereiden als je met cfd beleggen wil beginnen willen we met nadruk adviseren gebruik te gaan maken van een demo-account van een broker. In zo’n account krijg je direct toegang tot alle opties en mogelijkheden die je als echte cfd beleggers ook zal hebben. Het enige verschil is dat je met nepgeld aan het beleggen gaat en dus geen echt verlies kunt maken. Door goed gebruik te maken van deze demo leer je snel en efficiënt de kunst van het traden en kun je uiteindelijk het echte werk gaan proberen.

0 Likes
0 Shares
Comment
Suggested
Recent